stofomslag ontwerp Evert Lutz.
Onder de naam Victor Renoir is er maar één boek verschenen. Nader onderzoek leert dat de titel "eendagsvlieg" toch niet correct is. Dit boek is een vertaling van het oorspronkelijk Franse boek L'aiguille Creuse (De holle naald) van Maurice Leblanc.
In de Boekenschouw 33e jaargang 1939-1940 staat het volgende: "Waarom op het titelblad niet vermeld wordt, dat dit een vertaling is van L'aigulle creuse van Maurice Leblanc, en waarom Arsene Lupin door Dr. Morange vertaald moet worden, begrijp ik niet goed. Of het moet zijn, dat Leblanc, die indertijd zeer veel opgang gemaakt heeft met zijn misdadigers-romans, aan 't verouderen raakt".
Al met al alweer een "mysterie" de wereld uit, hoewel het nog niet duidelijk is wie Evert Lutz is/was, de tekenaar van het stofomslag. Wie van onze lezers weet het?
JS
De volgende aanvulling hebben we ontvangen van Kees de Leeuw:
Waarschijnlijk gaat het om het Evert A.H. Lutz (3-6-1906 - 28-10-1993) uit Delft. Hij was een neef van toneelspeler Luc Lutz, vader van drie toneelspelers, onder wie de bekende Ton Lutz.
Ever Lutz gaf een radio-causerie in 1940 n.a.v. het feit dat de eerste detectiveroman honderd jaar terug verscheen. Het bericht verscheen in de Delftsche courant (16/10/1940) en hierin wordt Lutz een stadgenoot genoemd. In 1947 wordt de naam Evert Lutz genoemd als één van de prijswinnaars van een door de KRO georganiseerde luisterspelwedstrijd. Zijn bijdrage heette Een koorknaap verovert de wereld. Een biographisch luisterspel over Enrico Caruso. (De tijd, 15/11/1947).
Deze interesse in muziek maakt het waarschijnlijk dat het ook deze Evert Lutz was die in de jaren ’50 en ’60 solistisch optrad als amateur-zanger, temeer omdat hij bovenal zong in Delft en de nabije regio. Ook wordt Evert Lutz genoemd als schrijver van Jubileumboekje uitgegeven t.g.v. het 250-jarig bestaan van het zangkoor van de Parochie van Maria van Jesse, Burgwal 20 te Delft : 1723-1973, 16 september 1973 en Een kerk van honderd jaar : kroniek van een veelbewogen eeuw : gedenkschrift bij gelegenheid van het honderd-jarig bestaan van de Burgwalkerk te Delft. Hij schreef ook jaren muziekrecensies voor de Delftsche Courant, aldus een overlijdensbericht in Delfia Batavorum in 1993.