Ad Melvante – Het grijze huis

Ad Melvante – Het grijze huis

A. L. van Kersen 1954

Deze naam is latijns voor:  aankondiging

Verder geen info over deze schrijver.

Geen andere werken onder dit pseudoniem aangetroffen.

Afbeeldingen: collectie M. Smith

Js


Ben Chester - De moord in het pension

Ben Chester - De moord in het pension

Mijn belevenissen met den Amerikaansen detective Ben Gorden

Uitgeversmaatschappij De Pelgrim Eindhoven 1947 Gordonserie No. 1

Het lijkt erop dat de naam Ben Chester een pseudoniem is. In de vakliteratuur is niets over deze schrijver te vinden.

Aan het eind van dit boek wordt nog aangekondigd: Het raadsel van Hoormeze. Dit boek is echter niet verschenen.

In De Tijd van 24 december 1947 is een recensie opgenomen: DE MOORD IN HET PENSION van Ben Chester (De Pelgrim - Eindhoven) is geen reclame voor het gilde der Nederlandse detective-schrijvers. Zonder veel inventie, gespeend van elke humor, onverzorgd van stijl en taal.

Wellicht de oorzaak dat Ben Chester verder onbekend is gebleven.

JS

Van Wim van Eyle kregen we het omslag van dit boek gemaild (bedankt Wim)

getekend door reclameontwerper en illustrator Willy Pot (1922-1991)


De moord, door Jan Drof???

De moord, door Jan Drof???

Een greep uit de vele ervaringen van den grooten kamerdetective L.L.(vroeger verschenen in 'De Wekker'). Delft, W.D. Meinema, 1922.Detective verhaal, spelend in kringen van het Delfts studenten corps over een in een trein vermoordde man Ewers. De dader blijkt E.H.J. (ook E. Hajenius).

Een verkoper op Antiqbook geeft nog de volgende info: Gezien het feit dat 'De Wekker' een schandaalkrantje was zou het verhaal wel eens een persiflage op werkelijke gebeurtenissen kunnen zijn. Het zou gebaseerd kunnen zijn op die andere moord in een trein coupé: die op J. Wijsman op oudejaarsavond 1921. Dit verhaal is aan het slot gedateerd januari 1922.

De moord op J. Wijsman betreft een nooit opgeloste moord op een advocaat, die met drie schoten vermoord gevonden is in een 1e klas coupé op 31-12-1921.

Helaas is niet te achterhalen wanneer dit verhaal in De Wekker is verschenen. Waarom er drie vraagtekens achter de naam Jan Drof vermeldt staan is eveneens onbekend.

Zijn er lezers die hier meer van weten?

Van Kees de Leeuw Hebben we vernomen dat "De Wekker" een studentenblad was. Het verhaal is verschenen in dit blad  in 1922. Het is geïllustreerd door de bekende ontwerper Louis Kalff. De naam Jan Droff is waarschijnlijk een studentenpseudoniem. Studenten gebruikten wel vaker vreemde namen voor hun activiteiten.

JS


empty placeholder

Victor Renoir - Mysterie. De volmaakte misdaad van Dr. Morange. Uitgeverij Pax Den Haag 1939

stofomslag ontwerp Evert Lutz.

Onder de naam Victor Renoir is er maar één boek verschenen. Nader onderzoek leert dat de titel "eendagsvlieg" toch niet correct is. Dit boek is een vertaling van het oorspronkelijk Franse boek L'aiguille Creuse (De holle naald) van Maurice Leblanc.

 

In de Boekenschouw 33e jaargang 1939-1940 staat het volgende: "Waarom op het titelblad niet vermeld wordt, dat dit een vertaling is van L'aigulle creuse van Maurice Leblanc, en waarom Arsene Lupin door Dr. Morange vertaald moet worden, begrijp ik niet goed. Of het moet zijn, dat Leblanc, die indertijd zeer veel opgang gemaakt heeft met zijn misdadigers-romans, aan 't verouderen raakt".

 

Al met al alweer een "mysterie" de wereld uit, hoewel het nog niet duidelijk is wie Evert Lutz is/was, de tekenaar van het stofomslag. Wie van onze lezers weet het?

JS

De volgende aanvulling hebben we ontvangen van Kees de Leeuw:

Waarschijnlijk gaat het om het Evert A.H. Lutz (3-6-1906 - 28-10-1993) uit Delft. Hij was een neef van toneelspeler Luc Lutz, vader van drie toneelspelers, onder wie de bekende Ton Lutz.

Ever Lutz gaf een radio-causerie in 1940 n.a.v. het feit dat de eerste detectiveroman honderd jaar terug verscheen. Het bericht verscheen in de Delftsche courant (16/10/1940) en hierin wordt Lutz een stadgenoot genoemd. In 1947 wordt de naam Evert Lutz genoemd als één van de prijswinnaars van een door de KRO georganiseerde luisterspelwedstrijd. Zijn bijdrage heette Een koorknaap verovert de wereld. Een biographisch luisterspel over Enrico Caruso. (De tijd, 15/11/1947).

Deze interesse in muziek maakt het waarschijnlijk dat het ook deze Evert Lutz was die in de jaren ’50 en ’60 solistisch optrad als amateur-zanger, temeer omdat hij bovenal zong in Delft en de nabije regio. Ook wordt Evert Lutz genoemd als schrijver van Jubileumboekje uitgegeven t.g.v. het 250-jarig bestaan van het zangkoor van de Parochie van Maria van Jesse, Burgwal 20 te Delft : 1723-1973, 16 september 1973 en Een kerk van honderd jaar : kroniek van een veelbewogen eeuw : gedenkschrift bij gelegenheid van het honderd-jarig bestaan van de Burgwalkerk te Delft. Hij schreef ook jaren muziekrecensies voor de Delftsche Courant, aldus een overlijdensbericht in Delfia Batavorum in 1993.


empty placeholder

Roderik - Het geheim van de twee sleutels Amsterdamsche detective-roman1922 Meulenhoffs boeken van avontuur no. 4.

De bandtekening, er zijn diverse band-kleuren uitgegeven, is ontworpen door Jan Wiegman, de stofomslag door HV. (weet iemand wie dit is?)

Roderik is een pseudoniem dat in diverse bronnen wordt toegeschreven aan Roger Emiel de Ruyck.

Hier is nog geen bewijs voor. In België was er een striptekenaar (1918-2001) met deze naam die zijn werk signeerde met: Roderyck. Reacties worden op prijs gesteld.

Overig werk onder de naam Roderik is niet gevonden.

Bedankt Rinie voor de scan van het stofomslag


empty placeholder

Martin Berden (Martin Wilhelmus Maria Berden) - Op jacht naar kopij 1920 Spaarnestad Bibliotheek.

Geboren te Den Haag op 6-8-1889, overleden 18-1-1966 te Beek (bij Nijmegen).
Rooms-katholiek Amsterdams journalist bij De Tijd. Schreef voor deze krant columns en gedichten.

 

Andere publicaties:

Kamers met nachtrumoer. Humoreske 1913
In Duitsche krijgsgevangenschap 1917
De voorgeschiedenis van Den Wereldoorlog volgens Engelsche lezing 1917
Prikkeldraadjes: liedjes 1925 (gedichten)